• Slider
  • Titanic Spa announces large extension plan to increase social space

    Daniel Fountain
    • 0

    The award winning destination spa, Titanic Spa in West Yorkshire, has embarked on a significant extension plan to offer increased social space to its guests including the development of a large glamorous bar complete with a vertical garden, cosy snugs and an outdoor spa garden with sunken hot tub. The development is expected to be complete by May 2015.The new facilities will ensure Titanic spa maintains its position as a leading spa destination in the North, whilst boosting local employment with the creation of six new staff positions and increased hours for existing staff.

    The spacious and glamourous new bar area is likely to be a major attraction for spa guests and vastly improves an old part of the Titanic Mill building which was previously unused. It has been created in response to guest demand for increased relaxation space where they can enjoy pre-dinner drinks and pre and post treatment morning coffee and afternoon teas and soft drinks. It will offer a combination of social spaces ranging from cosy snugs for quiet time alone to lounge areas for catching up with friends. Central to the bar is an impressive vertical garden green wall reflecting Titanic Spa’s ethos for using natural resources, protecting the environment and incorporating sustainable design into its build. This is the first of its kind in the UK.

    Outdoors, the existing spa garden is been landscaped to include a 3 metre sunken hot tub and lounge area with heaters. The new outdoor space has been created to extend the current offering of socialising outside whatever the weather.

    Warrick Burton, Managing Director of Titanic Spa, has project managed the entire development using a local building contractor who previously worked on the original Titanic Spa development and Dale Sauna for the outdoors hot tub. The new conversion uses an existing area of the Titanic Mill building, creating a natural flow and successfully achieves Titanic Spa’s mission for sustainability, restoring original windows and recycling doors. The new extension sits alongside the current ground floor facilities and the expansion has been DDA approved, in keeping with the rest of the spa.

    Warrick Burton, says of the development; “The extension has been developed in response to customer demand and to further enhance the client spa experience enabling all guests to have greater relaxation benefits and fun. Our inspiration was in keeping with the heritage of the Mill yet we have retained the softness and luxury of the spa experience.”

    Daniel Fountain / 24.03.2015

    Editor, Hotel Designs

    Share

    • 0