Four Seasons Resort and Residences at The Pearl-Qatar opens its doors

Four Seasons Resort and Residences at The Pearl – Qatar recently opened its doors to guests, revealing a contemporary yet elegant interior design by global hospitality interior design studio, Wimberly Interiors, part of WATG.

Located at the most prestigious position on The Pearl Island in Qatar, the Four Seasons Resort and Residences is an eclectic balance of modern and traditional elements grounded within a timeless interior architecture. The property captures a special glamour that is both subtle and elegant, setting a new benchmark for Doha.

The client’s original brief requested interiors that celebrated the residential nature of the project using contemporary lines but retaining a timeless quality. Wimberly Interiors therefore focused on enriching the clean lines of the architectural interior with soft colours drawn from the Qatari landscape, supported by touches of opulence through the selection of art and accessories.

The design concept has been inspired by the flora and fauna of Doha, and the surrounding Qatari landscape, with a particular draw from the shells, sand the sea.

Upon arrival to a glamorous lobby reception, guests enter a grand pied-a-terre, featuring hand woven wool rugs, bespoke Italian-made furniture, paired with museum-like artwork and sculpture. This area is a celebration of space, where the interior design has enhanced the welcome experience, propelling the guests’ vision through to the sea and the skyline of Doha and beyond. The central focus here is the bespoke glass table that appears to float in the space.

Four Seasons wanted to celebrate arts and culture through this new location, carefully curating a number of artworks and sculptures from around the world. As part of this, and as a way of further celebrating the region’s cultural heritage, the hotel also collaborated with renowned Qatari contemporary artist, Shouq Al-Mana.

Leading on from the lobby, the tearoom pulls from a more residential context – echoing the concept of ‘gracious living’. Comfortable elegant seating is composed of elements drawn from a variety of sources and styles to reaffirm the residential feel of the property.

The all-day dining restaurant, Spuntino, spills onto the sprawling terraces, pools, and secluded beach. Spuntino is a celebration of Italy, from Naples to Sicily, with a contemporary twist. The walls are delicately rippled in a soft green polished plaster finish, giving the effect of sculpted curtains lining the walls.

An entire floor has been dedicated to leisure and well-being, with a state-of-the-art spa adorned in intricately patterned marble mosaic walls, plunge pools and sumptuous treatment suites. At this level, a sleek lap pool sits under a bespoke, romantically lit, coffered ceiling.

The guest suites and apartments are grounded with a European flair, featuring contemporary furniture and bespoke timber parquet floors, with a neutral palette on the walls and ceilings. The layouts are open and airy, allowing for families to gather and be together. These layouts allow the guest to ease into each space for long periods of time, moving freely through the more communal areas while maintaining moments of surprise.

The open-plan living and kitchen areas come with full-height sliding wall panels that follow the wall designs. This gives a seamless effect to the lounge and dining areas when closed, giving the guest a choice to screen off the kitchen. Being a hybrid apartment-hotel, where Four Seasons guests can have long stays, it was also important to incorporate storage wherever possible, concealing it within the wall panelling.

Thanks to the limitless horizons and 360-degree views of the Arabian Peninsula and beyond, turquoise blues and the sand-tones of the desert inspire the soft furnishings. With an array of one, two, three and four bed accommodations, the interior design showcases refined details, with a layering of luxury.

The penthouse suites, all unique and bespoke in conception, allow guests to enjoy the pinnacle of artisanship and detail. The Qatari desert inspires bespoke gold and amber toned hand-blown glass chandeliers, velvet sofas and luxurious marble bathroom and dressing rooms, flowing through to private terraces with plunge pools and al fresco dining.

The landscape concept for this hotel was inspired by nature tactility and biophilia. The design has been influenced by the sea creatures and the corals of the gulf, while also being responsive to touch and movement.

To frame this motion and to create a sense of formality that matches the more traditional elements of the hotel, the hardscape was reinforced through a strong delineation of space.

All images courtesy of Wimberly Interiors/WATG